Blogi

Nokkoslangan inspiroimaa!

Olettekos vielä kokeilleet nokkoslankaa? Minä tutustuin siihen ensimmäistä kertaa parisen vuotta sitten, kun etsin vaihtelua puuvillalangalle tiskirättien neulomiseen. Tykkäsin langasta heti, vaikka karheudessaan se ei ihan kaikkeen neulontaan sovikaan. Esimerkiksi keittiöliinoihin se on kuitenkin mainiota lankaa, koska se on antibakteerista eikä homehdu! Nokkoslangasta tehdyt tekstiilit voi myös pestä 60 asteessa. Käyttämäni lanka on kehrätty 100% luonnonvaraisesta nokkosesta ja se on värjäämätöntä.

Neuloin tällä kertaa kolme tiskirättiä. Ja koska senkin jälkeen lankaa oli reilusti jäljellä, neuloin vielä pesukintaan ja saippuapussinkin!

Nokkoslanka on antibakteerista ja 100% orgaanista. <3

Yksi räteistä on tehty simppeleimmällä mahdollisella tavalla: luomalla 30 silmukkaa 3,5 mm sukkapuikoille ja neulomalla aina oikein niin kauan, että neule on neliön muotoinen ja päätetty sitten silmukat.

Toinen rätti on neulottu pidennetyllä helmineuleella (tästä liinasta tuli oma suosikkini). Pidennetyssä helmineuleessa neulotaan kaksi kerrosta 1 oikein 1 nurin, ja seuraavat kaksi kerrosta 1 nurin 1 oikein, jotta neuleeseen tulee aina 2 oikeaa silmukkaa edellisten kahden kerroksen nurjan silmukan päälle.

Kolmas on tehty neulomalla 2 oikein 2 nurin siten, että tehdään aina 4 kerrosta samalla tavalla, ja sitten vaihdetaan oikeiden ja nurjien silmukoiden järjestystä. Eli jos olet tehnyt edelliset 4 kerrosta aloittaen 2 oikealla silmukalla, neulo seuraavat 4 kerrosta aloittamalla 2 nurjalla silmukalla jne. Kaikissa räteissä on 30 silmukkaa, ja räteistä tuli n. 16 x 16 cm kokoisia.

Tässä kuvassa rätti on kuivumassa erinomaisesti tehtävänsä hoitaneena.

Pesukintaaseen ja saippuapussiin syntyi idea juuri siitä, että nokkoslanka on antibakteerista, ei homehdu ja kuivuu nopsaan. Lisäksi pieni karheus tekee siitä aika hellästi kuorivan.

Koska nokkoslanka jonkin verran venähtää kastuessaan, tein pesukintaan vain 32 silmukalla. Jaoin silmukat 4 puikolle, 8 silmukkaa kullekin. Sen jälkeen neuloin 10 kerrosta joustinneuletta 2 oikein, 2 nurin. Joustinneuleen jälkeen neuloin pidennettyä helmineuletta niin pitkään, että kinnasta sovittaessa pikkurilli jäi kokonaan peittoon. Sitten tein kärkikavennukset: neuloin I ja III puikon alussa 1 oikein, tein ylivetokavennuksen ja II ja IV puikon lopussa (kun oli 3 silmukkaa jäljellä) 2 oikein yhteen ja 1 oikein. Kun silmukoita oli jäljellä yhteensä 8, katkaisin langan ja vedin sen silmukoiden läpi sekä päättelin langanpäät.

Saippuapussia varten loin yhteensä 24 silmukkaa 5 mm sukkapuikoille, 6 silmukkaa kullekin. Tein saippuapussin isommilla puikoilla, koska halusin neulepinnasta harvemman. Neuloin ensin pussukan suun, eli 12 kerrosta joustinneuletta 1 oikein 1 nurin. Sitten neuloin jokaisen kerroksen toistaen jokaisella puikolla *1 oikein, 2 yhteen, langankierto* niin pitkään, että ostamani saippua vaikutti mahtuvan sinne juuri sopivasti. Lopuksi tein kärkikavennukset: neuloin jokaisella puikolla 1 oikein, 2 yhteen, 1 välikerros oikein, 1 oikein, 2 yhteen niin pitkään, että jokaisella puikolla oli jäljellä 2 silmukkaa. Vedin langan silmukoiden läpi ja päättelin langanpäät.

Näiden neuleiden tekeminen oli mukavan yksinkertaista ja nopeaa, nokkoslangasta saa vaikka uniikkeja ja vähän erilaisia lahjoja pukinkonttiin. Itse tilasin nokkoslangan aikoinaan Luovastoresta, mutta tällä hetkellä sitä näyttäisi olevan saatavilla mm. Kirstikissä ja Vaudevillassa. Nyt kun keittiö on putsplank yhden nokkosrätin avulla, voinkin istahtaa materiaalista inspiroituneena haaveilemaan siitä, että ensi kesänä hyödynnän takapihan reunalla kasvavia nokkosia keittiössä muutenkin! Kaapissa oli sopivasti Teeleidin Neiti Nokkonen -teetä, tuntui sopivan parhaiten tähän unelmointihetkeen… <3

Voisit tykätä myös näistä.